Congrès Internacional

Congrès internacional del grup de recerca LAiREM (Literatura, Art i Representació a la llarga Edat Mitjana)

Un grup de reconeguts historiadors d'arreu d'europa fa parada a Cervera per estudiar l'escenificació de La Passió Medieval. La reconstrucció històrica de les representacions que es reproduïen dins del temple a l'endat mitja. Un exemple de teatre medieval fidel al procès de recerca històrica al que ha estat sotmès. 

El Congrès està organitzat per la Universitat Rovira i Virgili de Tarragona, amb la col·laboració de l'Institut d'Estudis Segarrencs, l'Institut d'Estudis Ilerdencs i el Museu de Cervera, i dirigit per l'expert en teatre medieval Francesc Massip. 

Aquest congrés vol reflexionar a l’entorn de la Tragèdia, gènere clàssic que, a l’Edat Mitjana, es concreta en la representació de la Passió i Mort de Crist, un dels arguments dramàtics més importants de la cultura occidental.

El congrés, de dos dies de durada, tindrà dues ubicacions, en primer lloc al Campus Catalunya de la URV a Tarragona amb diferents ponències i exposicions dels doctors, i a la tarda es traslladarà a Cervera per assistir a l’assaig general de La Passió Medieval de Cervera. L’endemà al matí la jornada tindrà lloc a l’auditori de Cervera amb altres exposicions dels convidats i també la taula rodona amb els creadors i directors de la passió medieval de Cervera. I a la tarda, qui vulgui, podrà repetir l’experiència de reviure La Passió Medieval de Cervera en la seva única funció.


Cal destacar l’assistència d’estudiosos com Claudio Bernardi, catedràtic emèrit de la Università Cattolica di Milano, especialista en espectacles comunitaris i la relació entre teatre, ritu, festa i religió; Carla Bino, professora de la Università Cattolica de Brescia, directora del Festival CRUCIFIXUS i especialista en la Passió de Crist; Isaac Donoso, que donarà a conèixer les Passions filipines de tradició hispànica; Pepe Ramos, sobre la colonització de les Canàries a través de la Passió o Paulo Lima antropòleg portuguès que parlarà de l'experiència passionística d'Indanha, així com Vicenzo Reina sobre les passions a Sicília i Còrsega. 


En clau local, cal destacar que el congrés comptarà amb una ponència de Ramon Miró, de la UNED, sobre la representació de la Passió de Cervera entre els segles XV i XIX; una altra de Jordi Bertran, de la URV, sobre les pervivències dels personatges de la Passió en festes patrimonials en el segle XXI, i finalment una altra de Pere Navarro, de la URV, sobre la Passió Medieval de Cervera: una llengua d’ahir i d’avui. 

DESCARREGAR DÍPTIC AMB EL PROGRAMA I PONÈNCIES DEL CONGRÈS