dimarts, 3 de març del 2020

LA PASSIÓ MEDIEVAL PRESENTA EDICIÓ

L’associació cultural Passió Medieval ha presentat en roda de premsa la cinquena edició on es s’ha fet palès les dificultats per seguir-la fent més enllà del 2020


Aquest passat dilluns dia 2 de març s’ha presentat la quarta edició de la Passió Medieval, la recuperació històrica de la representació sobre la vida, passió i mort de crist fidel al s.XVI. De la mateixa manera que en edicions anteriors, la presentació s’ha dut a terme a l’Església de Santa Maria, el mateix escenari on es podrà gaudir d’aquest espectacle medieval.

En la presentació s’ha explicat la difícil situació econòmica que travessa l’entitat, després que en l’edició passada, no arribessin suficients ajudes públiques de les que s’havien acordat en vàries reunions, així doncs, tot i que l’entitat treballa a fons per trobar altres recursos privats provinents de patrocinis i mecenatges (veure empreses patrocinadores), aquesta edició 2020 es preveu com a l’última escenificació del misteri de la passió a la parròquia de Cervera, segons ha explicat la presidenta de l’entitat Mariona Dalmases.

El Paer en cap, Ramon Augé, ha assegurat que des de l’Ajuntament s’ha de parlar amb les administracions superiors per tal d’aconseguir el finançament necessari per dur a terme les representacions més enllà del 2020 i situar la Passió Medieval com a projecte de país, però que l’ens local no disposa de cap partida pressupostària per fer front al dèficit generat. L’entitat assegura però, que en totes les edicions el pressupost ha estat equilibrat, i que el dèficit del 2019 ha estat fruit de les minces ajudes públiques rebudes, una no grata sorpresa amb que l’associació es va trobar aquest passat octubre, mig any després d’haver-se produït la representació i d’haver-se generat les despeses pertinents.

Per altra banda, s’ha destacat el congrés internacional de Passions Medievals que tindrà lloc els dies 27 i 28 de març a Cervera organitzat per la URV i amb la col·laboració del Centre d’Estudis de la Segarra. Una vintena de doctors i historiadors que vindran a estudiar i compartir impressions sobre la Passió Medieval. Un congrés que arriba quan el procés de reconstrucció està acabat des del punt de vista de la dramatúrgia, la rítmica, la posada en escena, segons explica el director escènic Pep Oriol, malgrat que, ha matisat la directora artística Alba Cuñé, escenogràficament encara podria millorar amb més cortinatges i domassos, cosa que banda de millorar l’estètica afavoriria a la sonorització del temple.

També ha intervingut el rector de Cervera, Mn. Xavier Romero, qui ha destacat les tres mirades de la Passió Medieval: l’estètica i posada en escena de la representació; la segona mirada la consciència de la mort d’un innocent; i la tercera, la religiosa, per captar el missatge profund pel qual es van escriure els textos de la Passió.

L’acte ha estat conduït per l’actor Pere Martí, qui encarna el personatge del Summe sacerdot Annà, personatge que ha donat cara al cartell d’aquesta edició, que recordem és obra de Xavi Miret i Joan Porredon.

Cal recordar que la representació tindrà lloc el dissabte, 28 de març de 2020, a la Parròquia de Santa Maria a la tarda, l’aforament és limitat i l’organització recomana fer la compra abans que s’exhaureixin les entrades. També hi ha disponibles descomptes per a grups, en aquest cas cal posar-se en contacte amb l’organització.

Les entrades es poden adquirir online a través del web de la Passió: http://www.passiomedievalcervera.com/

La Passió Medieval és una iniciativa d’un gran valor artístic i històric ja que és l’única funció que es té constància a nivell europeu on es representa aquest passatge  de la Bíblia de forma totalment fidel a com es feia al segle XVI.