dijous, 9 de març del 2017

Cervera s’apassiona amb la Passió Medieval

Prop de 700 persones van poder gaudir, durant tot el cap de setmana passat, de la Passió Medieval de Cervera. L’Església de Santa Maria es va omplir ja el divendres a l’assaig general amb la presència de públic i ho va tornar a fer el dissabte a la tarda, amb molta més afluència. La funció va comptar, en total, amb gairebé mig miler de persones assistents.


Els actors i actrius que van interpretar el text del “Misteri de la Passió” van arribar a la quarantena, tots ells encapçalats pel director escènic Pep Oriol, també present en escena, tal i com es feia al segle XVI. L’espectacular escenografia de la mà d’Alba Cuñé va ser un dels elements estrella. El foc, els petards i la percussió van acompanyar els perfeccionats ambients del cel i l’infern de manera solemne i dramàtica. En concret, la nova articulació de la boca de l’infern d’aquest any, la feia més dinàmica i expressiva, acompanyada d’una juguesca i continuada interpretació dels habitants de l’avern.


Durant dues hores i mitja, els intèrprets van lluir acurats vestuaris sobre els cadafals desenvolupant-se en un dels textos dramàtics catalans més antics, concretament datat l’any 1534. En la recuperació de la representació de la Passió Medieval se n’ha mantingut la mètrica original, així com el català antic. El projecte de recuperació, nascut del Patronat de La Passió de Cervera, va tenir com a objectiu, de fet, de conservar els orígens de les funcions en tots els sentits.


La representació de la Passió Medieval va coincidir, en aquesta segona edició, amb la presentació de les passions de la Federació Catalana de Passions. L’acte va tenir lloc durant el matí, al Gran Teatre de la Passió, també a Cervera. Durant les ponències, cada ciutat adherida a la Federació va explicar les novetats per aquest any i van donar el tret de sortida a la temporada que comença. Hi van ser presents les passions d’ Olesa de Montserrat, Ulldecona, Esparreguera, La Cava del Delta de l’Ebre, Llinars del Vallès, Vilalba dels Arcs i Cervera. En concret, la local va anunciar les millores en il·luminació, per tal de lluir molt més els decorats en paper, un patrimoni únic realitzat pels germans Salvador.