dimecres, 17 de gener del 2018

LA PASSIÓ MEDIEVAL DE CERVERA PRESENTA LA SEVA NOVA IMATGE


La funció, única a nivell europeu, tindrà lloc el 17 de març i reprodueix amb la màxima fidelitat aquest passatge bíblic tal i com es representava el segle XVI


Cervera viurà el proper dissabte, 17 de març de 2018, una nova representació de la Passió Medieval, una iniciativa d’un gran valor artístic i històric ja que és l’única funció que es té constància a nivell europeu on es representa aquest passatge de la Bíblia de forma totalment fidel a com es feia al segle XVI.

Avui s’ha presentat el cartell d’aquesta nova edició, el qual està protagonitzat per un Botxí i el text que acompanya el cartell és de l'escena de l'Azot de Jesús. Tal i com passa amb la pròpia representació, la confecció del cartell també és singular ja que s’ha fet a través de la tècnica del ferrotip.  Per captar l’expressió facial en detall dels actors, el fotògraf cerverí Joan Porredon ha utilitzat la tècnica artesanal del col·lodió humit, un procés que es va iniciar a mitjans del segle XIX. El ferrotip resultant genera imatges d’un marcat caràcter que accentuen l’expressivitat dels actors i que aporten al conjunt del cartell un aire de realisme màgic que s’adiu amb la representació de la Passió Medieval. Completa la producció del cartell, el disseny de Xavier Miret.
 

Una Passió Medieval immersiva i fidel a l’original del segle XVI

La reconstrucció dramàtica de la Passió Medieval, de més de dues hores de durada, és tan fidel que transporta a l’espectador directament a l’època medieval. La funció es realitza en el mateix espai on es feia: la Parròquia de Santa Maria de Cervera. La il·luminació també és totalment natural, procedint dels vitralls de l’Església durant la tarda i d’espelmes de cera verge. El text també està recitat en català antic procedent de la versió original de 1534 i recuperat al segle XX per Agustí Duran i Sanpere i la seva filla Eulàlia Duran i Grau. Alhora, el vestuari i l’escenografia també reprodueix fidelment el de l’època després d’un exhaustiu treball de recerca per recuperar els manuscrits originals. Fins i tot, hi ha hagut un intens treball per portar a la Parròquia música medieval en directe i el musicòleg medievalista, Daniel Vilarrúbias i Cuadras, a partir de les acotacions del manuscrit, va analitzar quines parts del drama eren musicades.

D’aquesta manera, l’espectador es trasllada directament a l’ambient medieval en una experiència única i totalment immersiva per viure un dels passatges més importants i coneguts de la història. Aquesta és una iniciativa del Patronat de la Passió de Cervera.