dimarts, 9 d’abril del 2019

LA PASSIÓ MEDIEVAL TRANSFORMA SANTA MARIA


Prop de 700 persones han pogut gaudir, durant tot el cap de setmana, de la Passió Medieval de Cervera. L’Església de Santa Maria es va omplir ja el divendres a l’assaig general amb la presència de públic i ho va tornar a fer el dissabte a la tarda, amb un ple absolut. La funció va comptar amb prop de mig miler d’assistents.

Per quart any l’església de Santa Maria pateix una de les transformacions estètiques més grans de l’any, i és que amb l’acolliment de la Passió Medieval aquesta esdevé un escenari teatral, conservant això sí la simbologia religiosa. A l’altar (nord) se situa el cel i paradís  amb els àngels, cor i músics, mentre que al sud s’hi ubica l’infern i els diables. La part central és la que passa, majoritàriament, l’acció amb text. El públic envolta aquest escenari i pot seguir l’escenificació des de diferents visions.

La llum d’espelma, les olors a encens i la música antiga embolcalla a l’espectador i aquest se sent submergit i transportat a l’època medieval.  L’espectacular escenografia de la mà d’Alba Cuñé és un dels elements visuals més potents de la producció juntament amb el vestuari dels actors i actrius, patrons extrets de les pintures religioses del s. XVI, algunes d’elles peces del museu de Cervera. El foc, els petards i la percussió van acompanyar els perfeccionats ambients del cel i l’infern de manera solemne i dramàtica.

Durant les més de dues hores de representació, els intèrprets van recitar un dels textos dramàtics catalans més antics, concretament datat l’any 1534. En la recuperació de la representació de la Passió Medieval se n’ha mantingut la mètrica original, així com el català antic. Aquest projecte de recuperació, ha tingut com a objectiu, conservar els orígens d’aquesta funció en tots els sentits.

Les entrades per a la funció del proper any, que serà el 28 de març de 2020 ja estan a la venda a través de la pàgina web passiomedievalcervera.com