divendres, 8 de març del 2019

LA PASSIÓ MEDIEVAL PRESENTA EDICIÓ


6 de març de 2019



L’associació cultural Passió Medieval ha presentat en roda de premsa les novetats d’aquesta edició, que se centren en la nova direcció i en la peça femenina “Les Veus Silents”

Aquest passat dimecres s’ha presentat la quarta edició de la Passió Medieval, la recuperació històrica de la representació sobre la vida, passió i mort de crist fidel al s.XVI. De la mateixa manera que l’edició anterior, la presentació s’ha dut a terme a l’Església de Santa Maria, el mateix escenari on es podrà gaudir d’aquest espectacle medieval. La parròquia ha cedit una de les seves capelles a la Passió Medieval, per tal que estigui present durant tot l’any. En ella s’hi pot veure el crist a la creu acompanyats d’elements característics de la representació com són espalmatòries o el tenebrari.

I és just dins la capella on ha començat l’acte, amb la intervenció de Maria Magdalena recitant un dels seus monòlegs. El personatge és interpretat per l’actriu cerverina Gemma Llort, qui ha prestat el seu rostre per donar forma al cartell d’aquesta edició.

I és que aquest any la dona pren importància a la passió medieval. Aquesta és la novetat més destacada d’aquesta edició. “Les Veus Silents” és la nova producció d’una peça separada de la passió medieval, de proximitat i de curta durada, que explica els últims moments de la vida de crist, sota la veu silenciada de les dones de la passió: Clàudia, Maria, Verònicha i Magdalena.

Les Veus Silents no substitueix la Passió Medieval, sinó que el que pretén és promocionar-la a través d’un relat curt de la passió que pot sortir de l’església podent-se representar en qualsevol altre lloc i “anar de bolo”. Segons explica el nou director escènic Xavier Iglésias, les Veus Silents no perd l’essència de la Passió Medieval, es tracta igualment d’un desendollat, on es treballa molt la simbologia i segueix mimant els detalls com les olors, la llum d’espelma i la musicalitat. A més a més les quatre actrius esdevenen també cantants.

Aquesta peça de mitja hora de durada ha estat una proposta de Cervera Capital Cultural, i així ho ha explicat la comissària Carme Bergés, i és que La Passió Medieval és un dels actes més destacats de l’agenda cerverina amb un gran valor històric i una posada en escena que transporta a l’espectador a l’edat mitja. I se’n volia fer un extracte curt per tal de poder fer arribar La Passió Medieval a un públic més ampli.
Les Veus Silents forma part de la programació MMEU “Moments Màgics, Espais Únics” i es podrà veure aquest proper cap de setmana 9 i 10 de març a l’antiga biblioteca de la Universitat de Cervera.

Per la seva banda, el paer en cap, Ramon Royes ha realçat també el valor de la Passió Medieval destacant el suport de l’Ajuntament des de la primera edició, i recordant que un fet d’aquestes característiques situa Cervera com a gran actiu i atractiu cultural i recordant també que cal preservar-lo i seguir donant-li suport.

Ha clos l’acte la presidenta de l’associació Mariona Dalmases qui ha fet esment que s’està treballant amb la part pedagògica per tal de poder traslladar La Passió Medieval a instituts d’art i a les universitats. De fet aquest any l’estan estudiant i hi assistiran els alumnes de teatre medieval de la Universitat Rovira i Virgili de Tarragona i també s’ha endegat la col·laboració amb l’Institut d’arts i oficis Ondara de Tàrrega amb l’aportació dels seus alumnes per fer-hi pràctiques.